TARİHÇE

02.10.2019 584

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Çat Hüseyin Abbas İmam Hatip Ortaokulu; kasaba ileri gelenlerinden, Türkiye Büyük Millet Meclisi 14. ve 15. dönem milletvekili merhum Hüseyin Abbas´ın çabaları ile 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı ikinci döneminde, daha önce belediye misafirhanesi olarak yapılmış olan binada yaklaşık elli öğrenci ile eğitim öğretime başlamıştır. 


2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı sene başında ise kasaba girişine yeni yapılmış olan binaya taşınmış olup, burada eğitim öğretime devam etmektedir. 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında ise, okulumuz bünyesinde Çat Hüseyin Abbas Anadolu İmam Hatip Lisesi açılmıştır. 

ÇAT KASABASININ TARİHİ

Kasabanın tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmemekle beraber 300-400 sene önce kurulduğu tahmin edilmektedir. Çat Kasabasının eski adı olan ´´Fenk´´ adı Friglerden gelmektedir. Kasabaya 6-7 Km mesafede ´´Gereni´´ mevkiinde bulunan Karagöz Kalesi, kasaba içinde Bizanslılar tarafından yapılıp kullanıldığı sanılan ve tıpkı bir kiliseyi andıran Asar, ve Türbe Yatır olarak bilinen küçük bir ağaç kasabanın tarihi kalıntılarıdır.

Çat´ta 1960lı yıllarda tüplerde satılan gazlar yaygınlaşmadan önce yemek yapmakta kullanılan maltız denilen özel ocaklarda kullanılan odun kömürü üretilip satılırdı. Tokat´ın nerdeyse tüm ihtiyacını Çat karşılardı. Bu odun kömürü yalnızca Tokat´ta değil o dönemde Sivas´ta da satılırdı. 

Eskiden Çatlılar ´´ş´´ yerine Kırgızlardaki gibi ´´s´´ kullanır; eşeğe de ´´essek´´ derlermiş. Bu durum onların Kırgız olabileceklerinin işareti olabilir.

Kaynakça: 

1- tokatcat.bel.tr

2- zilehabercom.blogspot.com.tr